Aktuelt

Ser du spor etter gaupe i snøen?

I Norge beregnes bestanden av gaupe ut fra antall familiegrupper som kan påvises, det vil si ei morgaupe med én eller flere unger. Spor i snøen etter flere gauper i lag kan stamme fra en gaupefamilie, og derfor er det viktig at flest mulig av familiegruppene dokumenteres hvert år. Overvåkingen av gaupe avsluttes ved utgangen…

Bidra til nasjonalt overvåkningsprogram for bjørn!

Hvorfor skal du hjelpe oss? Bæsj er den viktigste kilden til overvåkning av bjørnebestanden i Norge og forteller oss om bjørnens identitet og liv. På høsten spiser bjørnen seg opp før vinterdvalen og det er mange mennesker ute på tur i skog og fjell. Det øker sjansen for å finne avføring fra bjørn. Jo flere…

Bjørnekveld på Kuben i Grong

Julia Schregel oppdaterte publikum på bestandsovervåkingen av brunbjørn i Norge. Innsamling av DNA fra bjørneavføring og hårfeller gir oss mye informasjon om bjørnebestanden i landet. Vil du vite mer om dette, kan du lese rapporten fra NIBIO her Hermann Sotkajærvi er mest kjent som bjørnejeger , men holdt et innholdsrikt foredrag om sine utallige møter…

Juila Schregel

Hvem har bæsja? Forskerlabb gir oss svaret

“Forskerlabb” til Trøndelag Med oss hadde vi Julia Schregel fra NIBIO Svanhovd og naturveileder Gunn Anita Totland fra Lierne Nasjonalparksenter. Det var to veldig lærerike og spennende dager både for elevene og oss naturveiledere. Noen av elevene var i starten litt skeptisk til å håndtere ekte bjørneavføring. Men skepsisen gikk over straks elevene fikk på…

Forskerlabb høylandet barnskole barn forskning bjørnebæsj

Rovdyrsentret på Praktisk info

Besøkssenter rovdyr på Flå har vært med på Praktisk info på TVNorge og avlivet den kjente myten om at det er lurt å legge seg ned og spille død om du møter en brunbjørn i skogen.

Forskelabb

Sammen med Besøkssenter Lierne Nasjonalpark har vi hatt to lærerike dager sammen med Julie Schregel fra NIBIO Svanhovd. Hun har som har lært oss hvordan man går frem når man skal analyserer DNA fra bjørnebæsj. Det er NIBIO på Svanhovd som tar i mot og analyserer det meste av bjørneavføring som blir sendt inn. Og…

Forskerlabb

Rovdyrskolen 2017 har startet

Vi startet rovdyrskolen med en instruksjon i “hva er et rovdyr?” og en rask gjennomgang om biologien til jerv, gaupe, ulv og bjørn. Elevene fikk prøve seg med de nyinnkjøpte mentometerknappene, noe som var like artig for oss som for elevene. Etter en time med teori spiste vi nystekte vafler for å feire sesongstarten på…

Vestbyen skole rovdyrskole

Om jerv og bjørn på Finsås mottak

Arena for å lære om norsk natur Sammen med frivillighetskoordinator Håvard Vegset på Finsås mottak har vi startet et samarbeid. Formålet er å skape en arena hvor flyktningene kan lære om norsk fauna, språktrening og øke naturgleden. Vi har startet med å arrangere en samling på Finsås mottak.  Vi hadde med skinn, skaller og fortalte om rovdyr og andre dyr…

Finsås mottak rovdyrskole

A visit from Nord University students

It was a nice day and the weather felt good even though it was a bit cold. To start with we were given an interactive presentation of the main predators of Norway where we got to know some information about each and every one of them before we got a tour of the park itself. When…

Online rovviltkurs for lærere.

Kurset er resultat av et samarbeid mellom NJFF, Miljødirektoratet og Besøkssenter rovdyr i Flå, Bardu og Namsskogan.Målet med kurset er å gi lærerne kunnskap og verktøy for å enklere kunne undervise om rovdyr. Kurset er todelt, modul 1 er et online kurs, her vil det også ligge et ressurshefte med forslag til aktiviteter og oppgaver lærerne kan…