Rovdyrviten

Rovdyrviten er et tidsskrift som utgis med støtte fra Miljødirektoratet og skal være et objektivt, balansert kunnskapsmagasin med fokus på de 4 store rovdyra; bjørn, ulv, jerv og gaupe, deres biologi, forskning, konflikter og forvaltning.

Hvor godt fungerer det egentlig for gaupa å gjemme maten sin? (Rovdyrviten januar 2021)

Gaupa er et rovdyr som ofte dreper byttedyr som gir mer mat enn den kan spise på én gang. For å få mest utbytte av maten prøver den derfor å gjemme restene slik at den kan komme tilbake til dyret senere. Forskere har undersøkt hvor god gaupa egentlig er til å gjemme maten sin!

Foto: Arne Nævra

Hunnbjørner velger seg én favorittunge som blir like stor som enebarn (Rovdyrviten desember 2020)

Brunbjørner kan få kull med opptil fire unger, men uansett kullstørrelser ser det ut til at én unge stort sett alltid blir på samme størrelse som enebarn.

Så mange rovdyrkull ble påvist i 2019 (Rovdyrviten november 2020)

Hvert år sender Rovdata et brev til Miljødirektoratet med informasjon og oversikt over hvor mange ungekull som har blitt påvist hos de fire store rovdyrene i Norge.

Foto: Arne Nævra.

Hva synes egentlig folk om ulovlig jakt på store rovdyr? (Rovdyrviten oktober 2020)

Ulovlig jakt er en stor årsak til ulvedød i Skandinavia. Nå har forskere fra NINA kartlagt hva folk mener om denne typen jakt, hvor mange som støtter det, og hvilke faktorer som kan si noe om hvem som støtter det.

Hva er Rovdyrviten?

Rovdyrviten er et tidsskrift som handler om alt som har med ulv, jerv, bjørn, gaupe og kongeørn. Les mer om hva Rovdyrviten er for noe her.

Foto: Roger Brendhagen

Tidligere utgaver av Rovdyrviten

Her kan du finne PDF-versjoner av de tidligere utgitte utgavene av Rovdyrviten.