Fakta om rovdyr

På denne siden kan du lære alt om store rovdyr og naturen de lever i. Vi håper du kan lære noe nytt, og skulle det være noe du ikke finner svar på oppfordrer vi til å kontakte oss!

Foto: Roger Brendhagen.

Hvilket dyr vil du lære mer om?

Hva er et rovdyr?

Før man blir kjent med rovdyrene er det kjekt å vite hva et rovdyr er for noe, og hva det ikke er. Lær mer om hva et rovdyr er her!

Foto: Roger Brendhagen.
Foto Andreas Buarø

Myter om ulv

Det finnes mange myter om ulv, og det er ikke så lett å skille fleip fra fakta! Her ser vi på mytene rundt ulven!

Ulv ute i skogen
Foto: Roger Brendhagen.
Foto: Roger Brendhagen.

Å møte en bjørn

Å møte en bjørn er veldig vanskelig i seg selv, men ikke helt umulig. Om man møter en bjørn handler det om å sørge for at bjørnen får vite at du er der. Snakk til bjørnen med rolig stemme, og trekk deg rolig unna om du synes det er litt skummelt. Bjørnen er redd mennesker og vil helst stikke av når den oppdager deg!

En bjørn ute i skogen
Foto: Roger Brendhagen.
Foto: Roger Brendhagen.

Hva spiser ulven?

Ulven er en allsidig jeger og kan lære seg å jakte mye forskjellig. I Norge jakter ulven mest på elg. Forklaringen er enkel. Det er elg vi har mest av!

Foto: Roger Brendhagen.

Hvilket rovdyr dreper flest sau?

I motsetning til hva mange tror, er det ikke ulven som dreper flest sau i Norge. Rovdyret som forsyner seg mest av saueflokken er langt mindre, og ligner ikke mye på ulven. Det er nemlig jerven som spiser mest sau!

Foto: Roger Brendhagen.

Hvordan jakter gaupa?

Gaupa er skogens dyktigste jeger. Den får hjelp av god kamuflasje og myke poter når den skal snike seg innpå byttedyr som rådyr og hare.

Foto: Matthieu Ever.
Foto: Tom Bech

Hvor stor er en kongeørn?

Kongeørna kan ha et vingespenn på rundt to meter! Allikevel er den ikke så veldig tung. Hunnene kan veie opp til syv kg, mens hannene ikke veier over fire. Det er vanlig at hunnene er størst hos rovfugler.

Foto: Roger Brendhagen.
Foto: Ron Knight