Er bjørnen farlig?

Skrevet av | Sist endret 22. november 2021

Det korte svaret er nei. Bjørnen er et stort dyr - og i likhet med elg, ku eller andre store dyr skal du vise respekt. Det betyr allikevel ikke at bjørner jakter på mennesker. Mer om bjørnens farlighet kan du lære på denne siden.

Foto: Roger Brendhagen.
Foto: Roger Brendhagen.

BJØRNEFRYKT

Da bjørnen begynte å komme tilbake opplevde mange som bodde i områder med bjørn at de ble redde. Dette er jo ikke så rart. Bjørnen er jo et stort dyr. Etter at bjørnen hadde vært borte så lenge hadde vi glemt hvordan bjørner oppførte seg. Når den kom tilbake var den ukjent for oss. Vi mennesker er slik at vi gjerne er litt ekstra redde rundt ukjente ting. 

Etter at det går litt tid ser vi gjerne at folk som bor i områder med bjørn blir litt mindre redde, siden de erfarer at bjørnen ikke gjør så mye ut av seg som de fryktet i begynnelsen. 

Er du redd for bjørn? Isåfall kan det være verdt å ta kontakt med oss, så kan vi kanskje hjelpe! 

Foto: Roger Brendhagen.

HVORFOR ANGRIPER BJØRNEN?

Det har skjedd at enkelte bjørner har angrepet mennesker. Det typiske er at disse bjørnene føler seg sterkt truet på en eller annen måte. I de fleste tilfellene har bjørnen blitt skutt på først, og dermed fått en grunn til å forsvare seg. 

Det er spesielt jegere med hund som har støtt på bamsen. Og når man har et våpen er det fort gjort å ville forsvare seg mot det store dyret. Men all erfaring viser at dette kan være en dårlig ide.

Foto: Roger Brendhagen.

HVA GJØR DU HVIS DU MØTER EN BJØRN?

Å møte en bjørn er normalt helt udramatisk. Som i møte med andre dyr vil bjørnen som regel stikke av idet den merker deg. Bjørnen har god luktesans og kan lukte turgåere på veldig lang avstand. Dermed stikker bjørnen altså som regel av før du rekker å se den.

Men om du går stille, og mot vinden – da kan man jo en sjelden gang støte på bamsen.  Så hva gjør du skulle møte en bjørn?

1) Prat til bjørnen

Lag menneskelyder slik at bjørnen skjønner at det er et menneske der.

2) Hold deg rolig

Prøv å hold deg rolig. Følg med på hva som skjer.

3) Trekk deg tilbake

Om du føler deg usikker, så trekk deg rolig tilbake.

​Følger du disse tre rådene kan du regne med at bjørnen stikker av raskt, slik at du kan fortsette på turen din.

Skrevet av Bjørn Henrik Stavdal Johansen, naturveileder ved Besøkssenter rovdyr Flå. 

Foto: Roger Brendhagen.

VÅRE KILDER

Disse kildene brukte vi i arbeidet med denne teksten:

Foto: Roger Brendhagen.