Friluftsinteresser i- og ved Flå

Sommer som vinter er det flere flotte turmuligheter i kort avstand fra Besøkssenter rovdyr Flå! Er dere en større gruppe som skal på tur i området og ønsker å lære om Rovdyr? Ta kontakt med oss da vel!

Preparerte skiløyper

Flå og Hallingdalen har et utstrakt skiløypenett med utgangspunkt i de mange hyttefeltene som omkranser dalen. Fra Flå kan man eksempelvis gå Eventyrløypa som strekker seg ca. 115 km helt fram til Hemsedal. 

For full oversikt over skiløypene i og rundt dalen, se Skisporet.no.

Denne artikkelen er skrevet av Fredrik Lehn-Pedersen, naturveileder ved Besøkssenter rovdyr Flå.

Illustrasjonsfoto: Fredrik Lehn-Pedersen

Nasjonalparker

Hallingskarvet nasjonalpark ligger like øst for Geilo, omtrent halvannen time kjøring fra Besøkssenter rovdyr Flå. Denne høyfjellsnasjonalparker byr på turløyper i alle vanskelighetsgrader, fra enkle løyper for barnefamilier til skikkelig toppturer for den fjellvante. 

Hardangervidda nasjonalpark er fastlands-Norges største nasjonalpark (utenom Svalbard) med sine 3422 km2, og ligger omtrent 2 timer kjøring fra Besøkssenter rovdyr Flå. Nasjonalparken ligger som navnet tilsier – på Hardangervidda – Europas største høgfjellsplatå. Hardangervidda er kjent for naturskjønne omgivelser som hvert år frister flere tusen friluftsinteresserte. 

Langsua nasjonalpark
Nasjonalparken ble opprettet i 2011 og er en av Norges «yngste» nasjonalparker. Terrenget er snilt, men med fjelltopper opp mot 1600 moh. Området har et rikt dyre- og fugleliv, og det finnes flere åpne buer som stammer fra gjeterdrifta i området. 

Foto: Fredrik Lehn-Pedersen

Indre Vassfaret– og Vassfaret og Vidalen landskapsvernområde

Indre Vassfaret– og Vassfaret og Vidalen landskapsvernområde er to sammenhengende landskapsvernområder, men i realiteten ett og samme naturområde. Verneområdenes sørlige avgrensning går langs fjellryggen på motsatt side av Hallingdalen sett fra Besøkssenteret. Fra Flå er det snaue 20-25 minutter å kjøre til vassfarets søndre avgrensning. Vassfaret byr på flotte turer, en rekke tilgjengelige gapahuker, fiskevann, dyreliv og masse mer. 

Vassfaret var det siste leveområdet i for den sør-norske bjørnestammen fram til den siste binna ble skutt her i 1956.  

Foto: Fredrik Lehn-Pedersen.

DNT-hytter

Flå har ikke et eget lokallag i Turistforeningen (DNT), og det er derfor relativt få turforslag publisert på UT.no. Dette betyr ikke at det ikke finnes flotte turmuligheter i området.

Det finnes flere DNT-hytter i området, og disse er markert i vårt kart ovenfor – trykk på ikonene for direktelenke til UT.no:

Buvasskoia er en ubetjent hytte som ligger på en odde på Buvatnets østlige bredd. Hytta er delvis tilgjengelig med bil, da man kan kjøre nesten helt frem. Besøkende må gå de siste 10 minuttene til hytta. Mer informasjon om hytta kan du finne her.

Røde kors-hytta er en ubetjent hytte som ligger på Veneli. Hytta er tilgjengelig gjennom et samarbeid mellom DNT og Røde kors for å opprettholde hyttetilbudet etter at Vassfarkoia brant ned i 2018. Hytta er tilgjengelig med bil hele året, og er et flott utgangspunkt for turer til Vassfaret og fjellområdene rundt. Mer informasjon om hytta kan du finne her.

Fønhuskoia er en flott ny ubetjent DNT-hytte som ble åpnet i 2013. Hytta ligger like nord-øst for Vassfaret, og er tilgjengelig med bil om sommeren. Fønhuskoia har 21 sengeplasser – mer informasjon om hytta kan du finne her.

Storekrakkoia er en ubetjent DNT-hytte som ligger helt sørøst i Vassfaret, 889 moh. Hytta er ikke tilgjengelig med bil pga. bom, men kan nås med sykkel. Hytta er et flott utgangspunkt for turer i fjellområdet som omkranser hytta. Mer informasjon om hytta kan du finne her.

Andre turdestinasjoner i området

Severdigheter:

  • Trollfossen er en flott kaskadefoss (fossefall i flere “etasjer”). Fossen er tilgjengelig via en ca. 5 km lang blåmerket tursti fra Buvatnet. Les mer om turen her.

Åpne buer og gapahuker:

  • Harehopp er ei liten åpen bu som ligger vakkert plassert på Sørbølfjellet. Koia driftes av Skarsdalen vel, og overnatting bør avtales med velet. 
  • Steinbua ved Steinhyttvatna er ei flott liten bu kilt mellom store kampesteiner, vakkert plassert ved et nydelig fjellvann. 
  • Gapahuken på Dagali ligger kun 300 meter fra bilvei, og ligger inntil preparerte skiløyper på vinterstid.
  • Gapahuken ved Styrmannstjern ligger midt mellom Veneli og Raudfjellsetre, og ligger tett på preparerte skiløyper på vinterstid.
  • Gapahuken ved Olatjern ligger midt mellom hyttefeltet ved Sørbølfjellet og det nye hyttefeltet ved Turufjell. På vinteren går preparerte skiløyper tett på gapahuken.
  • Gapahuken ved Fyrisjøen ligger ved Fyrisjøens østlige bredde, tett på bilvei på sommerstid og preparerte skiløyper på vinterstid.

Før du bestemmer deg om turen:

Visste du at alle nasjonalparker og verneområder i Norge har egne regler som skal sikre at vår bruk av områdene ikke skader naturverdiene? Allemannsretten i disse områdene er derfor ofte innskrenket, og brukere av områdene er selv ansvarlige for å sette seg inn i hvilke regler som gjelder i de forskjellige områdene. 

Under kan du se hvilke regler som gjelder for de ovennevnte verneområdene:

Foto: Fredrik Lehn-Pedersen