Om ulv

Ulven er det største medlemmet i hundefamilien, og stamfaren til våre hunder. De er flokkdyr, og lever sammen i familiegrupper. Det er mange myter om ulven. På denne siden kan du finne ut hva som er fleip og hva som er fakta!

Foto: Roger Brendhagen.
Foto: Roger Brendhagen.

Ulvefakta

Latin: Canis lupus.
Familie: Hundefamilien.
Lengde: 100 – 150 cm.
Vekt: 20 – 55 kg.
Parringstid: Februar.
Antall unger: 1-8.
Levetid: Normalt 6 – 8 år. 

ikon ulv
Last ned faktaark om ulv

UlvepoteUlvespor

Ulvesporet er helt likt et stort hundespor. Å skille sporene fra hverandre kun basert på avtrykket er dermed vanskelig. Ulven går som regel i rett trav med fot-i-fot (bakfot i samme avtrykk som framfot). Derfor ser vi ofte at ulven etterlater en nokså rett sporrekke med enkeltspor.

Hvordan lever ulven?

Ulven skiller seg fra de andre rovdyrene ved at de istedet for å leve alene, trives best sammen i en flokk. Flokken er ganske enkelt en familie, bestående av mor, far og barn. Som i våre familier er mor og far sjefene!

Foto: Arne Nævra.
Foto: Roger Brendhagen.

Hva spiser ulven?

Ulven jakter på den maten det finnes mest av der den bor. Det betyr at her i Norge og Sverige er det elg ulven jakter aller mest på. Der det er mye rådyr er dette også viktig mat for ulvene. Ulvene samarbeider i jakten for å ta de store byttedyrene.

Foto: Karen Johanne Gulsvik.
Foto: Karen Johanne Gulsvik.

Hvor bor ulven?

Ulver er svært tilpasningsdyktige og kan i prinsippet leve i alle naturtyper. I Norge holder den til i skogtraktene langs svenskegrensen; i Hedmark, Akershus og Østfold. Det er her politikerne på Stortinget har bestemt at den får leve i Norge.

Foto: Roger Brendhagen.
Foto: Roger Brendhagen.

Er ulven farlig?

Mange tenker at det er skummelt å få ulv i nærheten av der de bor. Dette handler mye om at det er dyr man ikke kjenner så godt, i tillegg til at mange er redde for å ikke kunne drive med jakt og friluftsliv som før. Men heldigvis trenger vi ikke være så bekymret. Ulven holder seg helst unna oss, og angrep på mennesker er svært uvanlig.

Foto: Roger Brendhagen.
Foto: Roger Brendhagen.

Hvor mange ulver har vi?

Per vinteren 2022/2023 er det registrert 125 - 129 ulver med helt eller delvis tilhold i Norge. Av disse er 51-52 "helnorske", mens de resterende 74-77 ulvene bor i grenseområdet mellom Norge og Sverige, og beveger seg jevnlig mellom landene.

Foto: Roger Brendhagen.
Foto: Roger Brendhagen.

Myter om ulv

Ulven er kanskje det dyret som har flest myter knyttet til seg. Mange av forestillingene er av nyere dato, og noen av dem har til og med sitt opphav i forskningen! Da er det kanskje ikke så rart at mange lurer på hva som er fleip og hva som er fakta. På denne siden skal vi se nærmere på mytene rundt ulven!

Foto: Arne Nævra.

Har vi ulvehybrider i naturen?

Ulver og hunder er samme arten, og kan få avkom dersom de parer seg. Men hva er egentlig disse ulvehybridene, og finnes de i naturen? Her får du svaret på alt du har lurt på om ulvehybrider.

Foto: Roger Brendhagen.

Test dine kunnskaper om ulv

Her kan du se vår film om ulven:

Foto: Matthieu Ever.