Hvordan lever jerven?

Skrevet av | Sist endret 22. november 2021

Jerven lever for seg selv, bortsett fra hunnjervene når de har unger. Mer om hvordan jervelivet er kan du lære på denne siden.

JERVELIVET BEGYNNER

Jerven fødes om vinteren, gjerne i februar-mars. Når de fødes er de hvite. Dette hjelper de små til å holde seg skjult i den hvite snøen. Jervevalpene veier under 100 gram når de fødes, men de vokser raskt. I april er jervevalpene klare til å farte rundt sammen med moren. Allerede etter et halvt år er de unge jervene nesten ferdig utvokst, og i september greier de seg som regel selv. De aller fleste jerver har flyttet hjemmefra i god tid før et år har gått. 

Foto: Arne Nævra.

UNGDOMSTIDEN

Når de unge jervene vandrer hjemmefra kan de vandre store avstander. Jervene kan dermed ende opp med å slå seg ned i en helt annen landsdel enn der de ble født. Målet er å finne et sted  som ikke er opptatt av jerver av samme kjønn, hvor det også finnes noen av motsatt kjønn å parre seg med.  Å finne et leveområde som ikke er opptatt er ikke så lett – og unge jerver vil streife over enorme områder til de enten finner et ledig område, eller blir sterke nok til å utfordre en eldre jerv. Hvis den lykkes vil den ta over området fra den eldre jerven.

Foto: Roger Brendhagen.

ETABLERING

Om jerven finner et passende område, vil den etablere seg. Leveområdet markeres med illeluktende tiss.

Jerven har store leveområder. Den vil jage bort jerver av samme kjønn for å unngå konkurranse i parringstid og i matfatet.

I leveområdet vil jerven ha flere faste dagleier  altså hiplasser den sover i om dagen.  I tillegg har jerven gjerne faste gjemmesteder for mat. Disse spisskammersene vil jerven bruke for å hamstre mat. 

SONY DSC

PARRING OG FØDSEL

Når jervene blir rundt tre – fire år er det på tide å skaffe seg barn. Jerver parer seg om sommeren, fra april – til august. Det lønner seg med lang paringstid for dyr som lever så spredt. Det er jo ikke bare bare å finne en partner! Etter paring går dyrene hver til sitt.

Fosteret begynner ikke å utvikle seg før på vinteren. Dette gjør at valpene fødes på et fornuftig tidspunkt slik at de skal ha større sjanse for å overleve.

Ungene fødes i et utgravd snøhi. Dette er gjerne gravd i forbindelse med en steinur, og har flere rom med ulike funksjoner. Toalett, spisskammer og soverom. Akkurat som i våre hus! 

ALDERDOM OG DØD

Når jerven begynner å bli eldre, vil den som hos oss mennesker bli svakere. Og til slutt vil den kunne bli utfordret av en yngre og sterkere jerv. Om den gamle jerven taper, vil den nå begynne å leve et omstreifende liv, som da den var ungkar. 

Jerver lever normalt ti – tolv år, men enkelte har blitt opp til atten år.  Det er slett ikke alle jervene som rekker å bli gamle. Mange dør i løpet av sitt første leveår – og blir drept av andre jerver. 

Dødsårsak hos voksen jerv er først og fremst jakt. Spesielt ulovlig jakt. Kanskje ikke så rart at jerven er så redd for oss mennesker! 

Skrevet av Bjørn Henrik Stavdal Johansen, naturveileder ved Besøkssenter rovdyr Flå.