Fjellrype

Skrevet av Bjørn Henrik Stavdal Johansen | Sist endret 19. november 2020

Høyt oppe i fjellet kan man høre en rapende lyd. Det er fjellrypa sin merkelige lyd. Denne fjellspesialisten har funnet sin hjem «der hvor ingen skulle tru at nokken kunne bu», og lever høyere oppe enn dens nære slektning lirypa. Hos rypene kalles hannene for stegg og hunnene for høne, eller bare rype.

Fjellrypefakta

Latin: Lagopus mutus
Familie: Fasanfamilien
Lengde: 40 cm
Vingespenn: 55 – 66 cm
Vekt: 450 – 650 gram
Hekketid: mai – juni
Antall unger: 9 – 14

Hvordan lever fjellrypa?

Fjellrypa ligner på lirypa, men er grå i fargene, i stedet for brun. Om vinteren kan det være vanskeligere å så forskjell, men føttene er ulike. Fjellrypa har mørke føtter, mens lirypa har lyse. I tillegg har fjellrypesteggen (hannen) en sort strek mellom nebbet og øynene, som lirypa mangler. På avstand kan de små forskjellene være vanskelig å se. Ofte kan det være lettest å skille de to artene på lyden. Lirypesteggens kakling er veldig ulik fjellrypesteggens skrapende lyd.

Fjellrypa begynner hekketiden i mai, ved at rypesteggene vil danne territorier. Siden høyfjellet har mindre mat i forhold til areal, har fjellrypesteggen mye større territorier enn lirypa. En enkelt stegg kan ha et område på opptil en kvadratkilometer! Fjellrypa legger redene sine på bakken, og når rypekyllingene klekker ut holder de seg sammen med mor, som er alene om oppdragelsen av ungene. Rypekullet lever sammen til de splittes opp utpå høsten. Nå vil fjellrypene flokke seg i store flokker med ryper. Dette er en god strategi for å gjøre det mindre sannsynlig å bli tatt av rovdyr. Enkeltflokker er vanskeligere å finne enn enkeltfugl, og om de blir funnet er det mindre sannsynlig å bli pekt ut som byttet!

Hva spiser fjellrypa?

I det golde høyfjellet kan det virke nærmest umulig å overleve. Men fjellrypa finner seg mat her. De små rypekyllingene spiser mest små insekter og edderkoppdyr. Når de blir større skifter de over til knopper og skudd på ulike urter, lyng, vier og dvergbjørk. Om vinteren må fjellrypa finne mat på forblåste rabber hvor kreklingen kan stikke opp av snøen, eller spise knopper på vier og dvergbjørk. Om det er for mye snø og is må rypene kanskje trekke litt nedover fra fjellet for å finne mat i fjellbjørkeskogen og vierkratt.

Hvor bor fjellrypa?

Som navnet tilsier, lever fjellrypa i fjellet. Den er mest å finne over 1200 meters høyde, men enkelte områder kan den finnes lavere. I Finnmark for eksempel kan man finne fjellrype bare 100 meter over havet. Fjellrypa finnes i høyfjell over hele landet.