Stjeler ulv og bjørn åtsel fra hverandre når de bor i samme område?

Rovdyrviten mars 2021.

Det finnes områder i både Norge og resten av Skandinavia hvor det finnes både ulv og bjørn. Det blir stadig flere områder hvor disse to store rovdyrene lever i samme område, men hvordan er det egentlig for to såpass store rovdyr å bo så tett på hverandre? Og blir det noen møter mellom dem for å krangle om matrester?

Av Nicklas Iversen ved Besøkssenter rovdyr Flå. 

En forskergruppe fra flere universiteter, inkludert NMBU, har samarbeidet for å se på nettopp dette. De har sett etter møter mellom ulv og bjørn i et område sentralt i Sverige ved å følge med på GPS-merkede rovdyr. Når dataene viste opphopinger av punkter kunne det tyde på at bjørner eller ulver hadde klart å felle et byttedyr, og da var det bare å vente i noen dager før de gikk ut i skogen for å lete etter rester.

Elgkalver er populære byttedyr for både ulv og bjørn, men ulvene kan også klare å ta voksne elger.

Når forskergruppa fant frem til restene fra et felt byttedyr begynte de å se etter hår, avføring eller andre rester fra enten bjørn eller ulv. De visste jo allerede om at det ene dyret hadde vært der, men ved å lete etter rester fra det andre store rovdyret kunne de si noe om det hadde vært et møte og eventuelt konflikt mellom rovdyrene. For å sikre seg videre satte de opp viltkameraer for å se om de klarte å finne rovdyr som ikke hadde GPS-sendere på seg.

Til sammen fant forskerne rester fra 180 døde byttedyr (som i alle disse tilfellene var elg), fordelt på 95 felte elg fra ulv, og 85 felte elg fra bjørn. Akkurat som forventet hadde bjørnene kun drept elgkalver, mens ulvene hadde drept både kalver, ungdyr og noen eldre dyr.

Bjørnene spiste mye rester fra ulver

Når ulver var ute og drepte elg var det ikke rent sjeldent at det kom en bjørn og forsynte seg av matfatet. I omtrent halvparten av elgefellingene som var blitt tatt av ulv ble det observert bjørner i løpet av de nærmeste dagene etter jakten. En ensom ulv, et ulvepar eller til og med en ulveflokk klarte ikke alltid å spise hele elgen de jaktet på, og da ble det gode muligheter for brunbjørner å forsyne seg av restene.

Bjørnene er derimot mye større dyr, og klarte stort sett å spise opp alt som var av kadaveret når de først fikk tak i det. De oppsøkte stort sett alltid kadaveret når det ikke var ulver der, og forskerne observerte kun ett eneste direkte møte mellom ulv og bjørn. Så det regnes som svært sjeldent at en ulv eller bjørn fysisk kommer og krangler om byttet. Det kan godt være mulig at bjørnen klare å skremme vekk ulven fra byttedyret sitt kun ved å være i nærheten, og at disse direkte møtene derfor ikke skjer av den grunn. Det er grunn til å tro at rovdyrene er klar over at det er andre store rovdyr i samme område, og vil kunne tilpasse adferden sin til dette.

Både ungbjørner og voksne bjørner spiste åtsel som var drept av ulv, men det ble aldri observert én eneste binne med unger som spiste åtsel. Her tror forskerne at grunnen ligger i at bjørnunger er svært sårbare for å bli drept av andre bjørner, og et gratis måltid vil være en situasjon hvor det er risiko for å møte andre bjørner, så det tenkes at binnene rett og slett ikke tar sjansen når de har med seg unger.

Binner med unger ser ikke ut til å ta sjansen på å spise fra kadaverrester etter ulv eller andre bjørner. 

Ulvene spiste ingenting fra bjørner

Når bjørnene drepte elg ble derimot sjeldent åtselet besøkt av ulv, og forskerne observerte ikke én eneste episode av at dette skjedde. Grunnen er neppe at ulvene ikke har lyst til å spise åtsel, men heller at det ikke er noe rester å spise. Bjørner jakter nemlig stort sett kun på elgkalver på senvåren og tidlig sommer, og disse er ikke spesielt store. Bjørnene er derimot ordentlig store, og klarer som oftest å spise omtrent hele dyret til det bare er bein og skinn igjen. Da er det naturligvis ikke noe vits for ulvene å komme på besøk, for her er det ikke noe næring å hente.

Til sammenligning viste studien at ulvene kun klarte å spise omtrent tre fjerdedeler av elgkadaveret første natten etter at de var på jakt. Det betydde at bjørnen hadde mulighet til å få en fjerdedel av en elg dersom den klarte å finne kadaveret i løpet av dagen mens ulven hvilte. At ulven ikke spiste hele elgen hadde selvsagt ikke noe å gjøre med at den er kresen, men heller et tidsproblem og en magesekk som ikke har plass til en hel elg samtidig.

Noen bjørner jaktet mye, mens andre ikke jaktet i det hele tatt

Studien viste også at det var stor variasjon i hvor mange elgkalver hver bjørn drepte. Så godt som alle bjørnene som jaktet på elger gjorde det på senvåren og tidlig sommer mens kalvene var små, og sluttet helt på høsten. Gjennomsnittlig tok hver bjørn 4,25 elger hvert år, noe som er betydelig mindre enn en ulveflokk som fint klarer å ta godt over 100 elg i løpet av året.

Noen bjørner jaktet tilsynelatende ikke i det hele tatt, og tok ikke én eneste elg i løpet av sommerhalvåret. Andre bjørner kunne derimot drepe over ti stykker. Her så alder ut til å spille en rolle, og fullvoksne bjørner som var noen år eldre så ut til å jakte mer aktivt enn ungbjørner som ennå ikke har nådd full størrelse. Det var derimot ingen forskjell mellom bamser og binner, og så lenge de var voksne jaktet de jevnlig på elgkalver.

Andre studier har vist at bjørner kan drepe flere elger hver i året, og tidligere gjennomsnitt på andre studier har vist 7 – 8 elgkalver per sesong per voksne bjørn. Man ser likevel den samme trenden med at de ikke tar i nærheten like mange som ulv. Det kan være mange grunner til at estimatet er ulikt, og noen av de store forskjellene er studieområdet de er gjennomført i, og metodikken for å registrere data. Så det kan enten være feil i forskningen, eller rett og slett at bjørner i ulike områder i Skandinavia har ulike preferanser for å jakte på elgkalver.

Men uansett alder, kjønn og levested så valgte bjørnene kun å jakte på elgkalver, og man så ikke ett eneste eksempel på bjørn som hadde jaktet og drept en elg som var eldre enn noen måneder.

Kilder og videre lesning

  • Ordiz, A., Milleret, C., Uzal, A., Zimmermann, B., Wabakken, P., Wikenros, C., ... & Kindberg, J. (2020). Individual Variation in Predatory Behavior, Scavenging and Seasonal Prey Availability as Potential Drivers of Coexistence between Wolves and Bears. Diversity, 12(9), 356.
  • Rauset, G. R., Kindberg, J., & Swenson, J. E. (2012). Modeling female brown bear kill rates on moose calves using global positioning satellite data. The Journal of Wildlife Management, 76(8), 1597-1606.